top of page
Search
  • Writer's pictureMarija, LM MARKETING

Trebam usluge digitalnog marketinga, ali imam ograničen budžet. Što ću?

Updated: Oct 29, 2023

Ako tek započinjete svoj biznis i shvaćate da Vam je digitalni marketing potreban, vjerojatno tražite nekoga tko bi taj dio posla preuzeo i vodio u Vašem najboljem interesu. Uz pretpostavku da Vam to područje marketinga nije blisko vjerojatno se bacate u mini istraživanje tzv. guglanje.


Proučavate koje su Vam mogućnosti, što (buduća) konkurencija radi po tom pitanju i otvara Vam se jedan novi svijet… Gledate web stranice agencija koje nude usluge digitalnog marketinga i sve zvuči tako lijepo i privlačno…imati web stranicu, profile na društvenim mrežama, oglase, brendirati proizvod/uslugu prije početka poslovanja, imati nekoga za komunikaciju s medijima…Dolazite do spoznaje da je najelegantnije rješenje uzeti agenciju za digitalni marketing i neka oni odrade sve što treba, a Vi ćete se posvetiti svom poslu. Jednostavno rješenje. Simple as that!


Stupate u kontakt s nekom od agencija za digitalni marketing nakon što ste se na njihovim stranicama informirali o uslugama i okvirnim cijenama. Očekujete da ćete uskoro taj dio posla prepustiti stručnjacima i staviti kvačicu na još jedan obavljen zadatak, ali... cijene usluga?!.... Procesuirate si informacije koje ste upravo čuli i nastojite još tijekom razgovora na brzinu izračunati koliko je to Vaših prodanih proizvoda/usluga u mjesec dana… Odjednom elegantno i jednostavno rješenje i nije baš takvo.. ili je možda previše elegantno za Vas i Vaš budžet?! Što sada? Duboko udahnite, sjednite i promislite:


Koliki budžet za digitalni marketing imate na raspolaganju?

Koje usluge digitalnog marketinga trebate i možete li nešto sami napraviti?


Ajmo skupa proći po ovim pitanjima…


Definirajte budžet za digitalni marketing

Kada planirate financije za svoj novi mali biznis, nemojte zaboraviti na usluge digitalnog marketinga koje ćete trebati i planirajte te troškove. Pri tome imajte na umu da će Vam se uloženi iznos višestruko vratiti. Zato nemojte škrtariti jer ako imate dobar proizvod / uslugu u čiji razvoj ste uložili, a ciljano tržište za njega nije čulo što ćete? Kome ćete ga prodati? Kako ćete pokriti troškove uložene u njegov razvoj/proizvodnju? Onda ste zapravo ne uloživši u digitalni marketing izgubili a ne uštedili. Dakle, odredite budžet za digitalni marketing i shvatite da ga morate imati.


Razlučite koje su vam usluge digitalnog marketinga neophodne za početak

Istražite i tražite savjet koje usluge su Vam potrebne te se informirajte o cijenama tih usluga. Zatražite više ponuda i usporedite ih. Promislite koje usluge možete kombinirati i trebaju li Vam baš sve odmah na početku poslovanja? Trebaju Vam. Naravno. Ali ako već postoje ograničenja u budžetu, trebate nastojati naći kompromis i dobiti maksimum uz postojeća ograničenja.


Koje usluge digitalnog marketinga su Vam neophodne uz Vaš ograničeni budžet?


Definitivno nemojte preskočiti brendiranje. Logo, slogan, ime, prepoznatljive boje i font treba definirati odmah na početku jer će vam se dugoročno isplatiti i smanjiti druge troškove. Ovo je posao koji se napravi jednom u dugo vremena ako je dobro odrađen i zato ga prepustite stručnjaku. Naravno, ako imate želje po pitanju brendiranja, komunicirajte ih agenciji kako bi ih ukomponirali u idejno rješenje.


Društvene mreže – obavezno imajte poslovne stranice svog malog biznisa. Redovne objave, prikupljanje publike i stvaranje odnosa s njima su također obvezni.

Ako koristite društvene mreže, kreativni ste, volite i znate fotkati ne znači da ste stručnjak za vođenje društvenih mreža poslovnog profila svog malog biznisa, ali imate potencijal. Ali...još jedno ALI: ako nemate vremena i već prije nego ste krenuli znate ili sumnjate da nećete biti u mogućnosti redovno objavljivati, odgovarati na komentare i upite potencijalnih kupaca/korisnika onda odmah stanite s tom idejom.


Ako se ipak odlučite na samostalno vođenje profila svog malog biznisa, svakako bi bilo dobro da imate definiranu strategiju komunikacije i plan objava. To je usluga koju možete kupiti od stručnjaka za digitalni marketing. Na taj način ste uštedili a opet osigurali pravi smjer u području vođenja društvenih mreža. Za početak se možete odlučiti za jednu društvenu mrežu (gdje je najviše vašeg ciljanog tržišta) i s vremenom proširiti prisutnost na drugim. Krenite malim koracima, s puno pažnje i ljubavi i kako se posao bude razvijao a budžet rastao definitivno uložite u profesionalno vođenje društvenih mreža.


Web stranica – lijepo bi je bilo imati, ali je li nužna? Za profesionalniji imidž definitivno je, ali neko vrijeme možda možete i bez web stranice - pod uvjetom da putem društvenih mreža i oglasa možete doći do svoje ciljane publike. Ako (i kad) se odlučite za web stranicu nemojte štedjeti na njezinog izradi jer bolje je ne imati nego imati lošu ili neodržavanu web stranicu. To ostavlja loš dojam i budi sumnju u kvalitetu vašeg biznisa. Najozbiljnije.


Oglašavanje – organski doseg je sve teže ostvariti i zato ne trebate prezati od plaćenih oglasa. Ovo je jedan od poslova koji zahtijeva kreativnost, vrijeme i analitičke vještine. Zato, topla preporuka: prepustite taj posao stručnjacima jer ćete u protivnom izgubiti puno novca na oglašavanje a rezultati (vjerojatno) neće biti u skladu s uloženim.


I za kraj jedna stara poslovica: Škrtac uvijek plaća dvaput.

i jedna nova (moja): Planirajte budžet za digitalni marketing. 😊




Comments


bottom of page