top of page
Search
  • Writer's pictureMarija, LM MARKETING

Jesu li pravopis i gramatika stvarno toliko važni u pisanju objava za društvene mreže?

Updated: Sep 30, 2023


Pa mozda i nisu, mislim ja da to pretjeruju ovi što bi htijeli posao pisanja objava pa filozofiraju okotoga malo previše.


Možete li zamisliti da osoba koja je napisala prethodnu rečenicu proizvodi jako moderan, kvalitetan i koristan proizvod ili odličnu uslugu koju bi Vi rado kupili? Ne možete? Zašto? Odgovorite sami sebi, a ja ću odgovoriti iz perspektive korisnika/potencijalnog kupca i stručnjaka za digitalni marketing.


Moguće je. Posebno ako si ´katica za sve´ u svom malom biznisu. U tom slučaju juriš s jednog posla na drugi - malo u proizvodnju (top) proizvoda, malo obaviti administraciju, malo odgovoriti na upite kupaca i malo objaviti poneku objavu...Uz sve to, naravno, idu i obiteljske obveze i objektivna činjenica da nismo svi studirali hrvatski jezik i nismo talentirani za pisanje catcy tekstova. Kad se sve navedeno posloži - bingo!! Gramatički i pravopisno loše napisana objava! (Ne) čestitamo! :) Rezultat?


Worst case scenario: Potencijalni kupac koji se prvi put susreće s Vašim profilom skrola, gleda fotke, proizvod mu treba i sviđa mu se što vidi, spreman je dati malo više novčića jer je proizvod baš ono što si želi/treba....ALI.... ´Pa mozda i nisu, mislim ja da to pretjeruju ovi što bi htijeli posao pisanja objava pa filozofiraju okotoga malo previše´.


Što sada? Skrola dalje po profilu, gleda pa se pita je li ovo neki lažni profil? Je li ova osoba sposobna napraviti proizvod koji prodaje? Ako nije sposobna napisati objavu bez pravopisnih i gramatičkih pogrešaka i ponavlja ih u skoro svakoj objavi je li moguće da su joj proizvodi tako dobri kao što se čini? I lagano u search upisuje proizvod i traži druge proizvođače istog ili sličnog proizvoda...


Malo bolji scenarij bi bio da se čudi, podsmjehuje, dobiva loši dojam o kvaliteti Vaših proizvoda/usluga. shera svoj dojam/Vašu objavu dalje i na taj način ide word of mouth o Vama kao ne baš kvalitetnom proizvođaču/pružatelju usluga.


Gore opisani scenarij bi bile osobne moje reakcije. Ono što struka kaže je da pravopisne i gramatičke pogreške nisu rijetkost u mikro poduzetnika koji sami pišu svoje objave za društvene mreže. Ako nemate uvjeta ili ustrajete u samostalnom pisanju objava za društvene mreže svog malog biznisa savjetujemo:

  1. Objavu pišite u trenutcima mira i tišine

  2. Budite u potpunosti koncentrirani na ono što pišete

  3. Pošaljite/dajte nekom drugom da pročita tekst Vaše objave

  4. Posjetite www.ispravi.me i jednostavno unesite tekst koji ste pripremili i pričekajte dok Vam ga isprave :)

  5. www.pravopis.hr je također korisna web stranica za sve nedoumice po pitanju pravopisa i gramatike


Ipak, nitko nije savršen, zar ne? Koliko god se trudili može nam se omaknuti pogreška u objavi. Što onda? Ispravite pogrešku čim je uočite tj. uredite objavu. Što ako je pogreška na fotografiji i ne može se uređivati kao objava, a uz to ste pogrešku primijetili tek kada je fotografija prikupila veliki broj reakcija? Dobra šala uvijek može pomoći! U posebnoj objavi ili u sklopu iduće našalite se na svoj račun. Na taj način ćete poslati poruku da ste svjesni pogreške i da su Vam pravopisno i gramatički ispravne objave važne. Također, prikupit ćete simpatije pratitelja, ali i povećati njihovu svijest o potrebi pravopisno i gramatički ispravnih objava.


I... što kažete sada? Jesu li pravopis i gramatika stvarno toliko bitni u pisanju objava? :)


Pisanje objava

Comments


bottom of page