top of page
Search
  • Writer's pictureMarija, LM MARKETING

Trošak oglašavanja na društvenim mrežama i Google Ads

Ovaj mjesec na red je došla tema oglašavanja…i to onaj dio kad ste kao vlasnik malog biznisa počeli razmišljati o potrebi oglašavanja i nastojite prikupiti što više informacija i upoznati se s tim područjem.


Vjerojatno najvažnije što bi htjeli znati je koliko će Vas koštati aktivnost oglašavanja? Na to pitanje Vam sada neću odgovoriti, morat ćete poslati upit i reći malo više o svojim potrebama i ciljevima oglašavanja, ali ću Vam pojasniti od kojih elemenata se sastoji taj trošak.


Pa idemo redom… tema troška je u pitanju, a kažu ´vrijeme je novac´ pa nećemo trošiti riječi i vrijeme uzalud! 😊 Šala mala 😉


Prvi trošak koji ćete trebati platiti je dosta logičan i očekivan a to je budžet kampanje. Budžet možete sami odrediti, a on ovisi o ciljevima kampanje, lokaciji plasiranja oglasa, vremenu kada oglašavate… Npr. Božićno vrijeme koje je prošlo je dosta izazovno za budžete oglašivača zbog velikog broja oglasa koje se plasiraju tada. Ako se odlučite angažirati nekoga tko će za Vas odraditi posao oglašavanja onda ćete dobiti i savjet vezano za visinu budžeta.


Drugi trošak je PDV kojeg morate platiti jer oglašavanje na Meta platformi ili na Googl-u smatra se primitkom usluge od pravne osobe unutar EU i podliježe obračunu i plaćanju PDV-a.


Treći trošak je trošak kreiranje i plasiranja kampanje na Meta platformi ili Google Ads. Ovaj iznos ćete platiti ako angažirate nekoga tko će za Vas odraditi oglašavanje. Da bi oglas bio što uspješniji potrebno je pripremiti dobre vizuale, prilagoditi ih u više formata, pripremiti naslove i opise koji će Vaš oglas učiniti poželjnim ciljanoj publici. Osim toga, treba odrediti dobru ciljanu publiku i cilj kampanje. Ima posla i više nego što mislite 😊 


Zadnji, ali ne najmanje važan trošak kojeg također imate ako nekoga angažirate za usluge oglašavanja na društvenim mrežama ili Google Ads je trošak praćenja i izvještavanja. U taj trošak spada praćenja uspješnosti oglasa tijekom vremena trajanja kampanje i korekcija elemenata kako bi oglas bio što uspješniji. Izvještavanje dolazi na samom kraju – kad je kampanja gotova i informira Vas, klijenta o rezultatima kampanje. Također, nama daje inpute za bolju pripremu i realizaciju iduće kampanje klijenta. Izvještavanje je i naša dužnost prema klijentu i mogla bih reći i da je i besplatno ali sam ga stavila pod četvrti trošak s obzirom da je ´produžetak´ praćenja kampanje.


Trošak oglašavanja na društvenim mrežama

Evo, nadam se da je bilo kratko, jasno, informativno i da Vam ostaje vremena za stvarati novac ili još bolje…za malo odmoriti od svega jer ipak je danas nedjelja! 😊 


Ako trebate pomoć u području pripreme i plasiranja oglasa, znate već – tu smo za Vas 😊 

Comments


bottom of page