top of page
Search
  • Writer's pictureMarija, LM MARKETING

WOW vizual za društvene mreže – zašto i kako?

Kako Marija iz LM MARKETINGA zna da se bliži kraj mjeseca? Tako što joj se sve češće javlja pitanje ´O čemu zanimljivom i korisnom bih mogla pisati u idućem blogu?´ Bude tu svakakvih ideja, ali na kraju nekako najjače odzvoni ona s kojom se najviše bavim taj mjesec, pa ću tako ovaj mjesec pisati o vizualima– obveznom dijelu svake objave na društvenim mrežama. Konkretnije, probat ću vam dati savjet kako kreirati zanimljiv vizual, a prije toga naglasiti zašto su vizuali bitni tj. zašto su obvezan dio svake objave, a na kraju ću Vam dati i savjete o izradi vizuala. Sad kad znate što Vas čeka, krenimo!


Kada skrolamo kroz feedove društvenih mreža, naša pažnja često biva uhvaćena upravo vizualima. Fotografije, infografike, GIF-ovi i videi imaju moć zaustaviti nas. Osim što privlače pažnju, vizuali mogu efikasno prenijeti informacije, pričati priče i pobuditi emocije. Ako se slažete (a vjerujem da iz vlastitog iskustva kao korisnik društvenih mreža ovo možete potvrditi) sada i sami možete odgovoriti zašto su kvalitetni vizauli važni za Vaš biznis koji nešto prodaje / nudi na društvenim mrežama.


Idemo probati odgovoriti na pitanje Kako kreirati zanimljiv vizual?


  1. Držite se jednostavnih dizajna koji jasno prenose poruku jer manje je često više, posebno u moru objava kojima smo izloženi svakom posjetom nekoj društvenoj mreži.

  2. Koristite kvalitetne fotografije kako biste poboljšali estetiku vizuala. Moj savjet je da koristite vlastite fotografije ili fotografije na koje imate pravo. Envato Elements, na www.elements.envato.com ima odlične materijale. Isplati se uložiti u pristup ovoj bazi jer ćete biti mirni kada su u pitanju autorska prava, posebno ako nemate vlastite fotografije proizvoda tj. nudite usluge.

  3. Na fotografiju svojih proizvoda / pružanja usluga svakako dodajte logo tvrtke. Na taj način štitite svoje fotografije ali i brendirate odnosno stvarate brand awareness.

  4. Dodajte poziv na akciju (CTA – Call to action) kako biste potaknuli korisnike na reakciju na objavu (npr. "Recite svoje mišljenje u komentaru").

  5. Prilagodite dimenzije i stil vizuala specifičnostima svake društvene mreže. U tablici su dimenzije osnovnih vizuala za 2023. godinu, za neke od društvenih mreža koje ćete vjerojatno koristiti. Što se stila svake društvene mreže tiče, to će vjerojatno biti tema nekog budućeg blog posta…

Vrsta vizuala / Dr. mreža

Instagram

Facebook

Linkedin

Tik Tok

Profilna fotografija (Profile picture)

320 x 320 px

170 x 170 px

400 x 400 px

200 x 200 px

Pejzažna fotografija (Landscape)

1080 x 566 px

1200 x 630 px

1200 x 627 px

1920 x 1080 px

Kvadratna fotografija (Square)

1080 x 1080 px

1 200 x 1200 px

1080 x 1080 px

1080 x 1080 px

Story (Priča)

1080 x 1920

1080 x 1920 px

Ne postoji opcija Story

1080 x 1920 px

Naslovna fotografija (Cover photo)

Ne postoji opcija naslovne fotografije

851 x 315 px

1128 x 191 px

Ne postoji opcija naslovne fotografij

Bilo dobro da znate gdje tj. uz pomoć kojeg alata ćete kreirati taj wow vizual o kojem ste pročitali? 


Odgovor: Canva. Neću sada puno filozofirati o Canvi, reći ću Vam samo da vrijedi guglati tu riječ ako ju do sada niste čuli i dat ću Vam savjet da odmah kupite Canva Pro plan. Puno je prednosti plaćene verzije i isplati se. Trust me.


I sad Vam preostaje upustiti se u čaroliju kreiranja vizuala. Ovdje bih Vam dala savjet da si date vremena i da vizual kojeg kreirate ima vremena ´dozreti´. To znači da imate priliku izraditi vizual koji ćete dorađivati jer kreativnost je čudna biljka, odnosno proces koji zahtijeva promišljanje, isprobavanje i uspoređivanje, a to zahtijeva vrijeme. Naravno, nekad ćete ´od prve pogoditi´ wow vizual, ali svejedno si osigurajte vrijeme za taj proces. Također, tražite mišljenje drugih o kreiranom vizualu, posebno nekoga tko nije direktno uključen u cijelu priču i ne poznajte temu za koju radite vizual. Na taj način ćete osigurati da vizual bude kvalitetniji, jasniji svima iliti više wow 😊


I za kraj: Canva automatski prilagođava dimenziju vizualu kojeg trebate / kojeg izrađujete u njoj tako da Vam ona tablica gore i neće biti baš potrebna  😉

留言


bottom of page