top of page
Search
  • Writer's pictureMarija, LM MARKETING

Zašto i kako brendirati svoj mali biznis?

U moru bitnih pitanja na koje morate odgovoriti i odluka koje morate donijeti prilikom osnivanja i vođenja malog biznisa nemojte zanemariti i važnost brendiranja.

Ok, jasno je vama (a i nama) da niste multinacionalna kompanija (niti vam je cilj to postati, niti imate njihov budžet za marketing) ali svejedno možete profitirati od kvalitetnog brendiranja svog biznisa/proizvoda/usluge. Na koji način profitirate od brendiranja svog malog biznisa?

1. Brendiranje vas izdvaja od konkurencije - omogućava vam da istaknete svoj jedinstveni identitet i vrijednosti, čime privlačite ciljane kupce. 2. Brendiranjem stvarate povjerenje kupaca - kada imate dosljedan i prepoznatljiv brend, kupci će se osjećati sigurno jer znaju što mogu očekivati od vaših proizvoda/usluga. 3. Brendiranje vam omogućava bolju usmjerenost marketinških kampanja i veći povrat ulaganja jer njime definirate svoje ciljane kupce.

Zvuči prihvatljivo? Sasvim. E sad, kako brendirati svoj mali biznis? U nastavku nekoliko savjeta:

1. Razmislite o svojoj misiji i vrijednostima Prije nego što počnete stvarati vizualni identitet, razmislite o svrsi vašeg biznisa i vrijednostima koje promičete. To će vam pomoći oblikovati brend koji odražava vašu autentičnost i privlači ljude koji dijele iste vrijednosti. 2. Kreirajte prepoznatljiv logotip Vaš logotip je vizualni simbol vaše tvrtke i trebao bi biti jednostavan, prepoznatljiv i relevantan za vaše poslovanje. Ako niste stručnjak za dizajn, razmislite o angažiranju profesionalca kako biste dobili kvalitetan logotip. 3. Razvijte dosljedan vizualni identitet Važno je da svi elementi vašeg vizualnog identiteta - boje, fontovi, stil fotografija - budu dosljedni na svim platformama i materijalima. To će pomoći u stvaranju prepoznatljivosti. 4. Komunicirajte svoju priču Brendiranje nije samo o izgledu već i o priči koju pričate. Koristite svoj brend da komunicirate svoju priču i povežete se s kupcima na emocionalnoj razini. 5. Budite prisutni na društvenim mrežama Društvene mreže su odličan način za promociju vašeg brenda i interakciju s kupcima. Redovito objavljujte relevantan sadržaj i angažirajte se s publikom kako biste izgradili zajednicu oko svog brenda. 6. Pratite rezultate Nakon što ste implementirali svoj brend, pratite rezultate. Analizirajte kako vaši napori utječu na poslovanje i prilagodite svoj pristup ako je potrebno.

I za kraj, nemojte svaštariti ili polovično raditi već uložite vrijeme i trud u brendiranje. Ako nemate vremena ili vam sve to nije jača strana, angažirajte profesionalce. Vjerujte da će vam se u budućnosti svaki napor oko kreiranja brenda višestruko isplatiti.


Comments


bottom of page